سبک زندگی - خودم یا خدا؟
یکی از مهمترین موانع در مسیر زندگی اسلامی، وجود «من» است. علما و عرفای اسلامی، «من» را خیلی سرزنش کرده اند و مسلمانان را از «من» پرهیز داده اند. به عنوان مثال حضرت امام فرمودند «اینقدر نگویید من، این من شیطان است».
استفاده از «من» در حالات و سبکهای مختلفی پیش می آید: مثلا یک وقت می گوییم: استعداد من فوق العاده است، و شاهد مثال می آوریم! یک وقت می گوییم: اگر من نباشم، این گروه یا شرکت از هم می پاشه. زمانی می گوییم: پدر من اینکاره است و داداش من اون کاره و عموی من همه کاره... و البته یک سبک خاص استفاده از «من» این است که می گوییم: دلم خواست یا دوست داشتم.
ما هر جایی که دلیل درستی برای کارمان نداریم، می گوییم دلم خواست یا دوست داشتم. غافل از اینکه دلم خواست و دوست داشتم یعنی، خدای من دلم است، یعنی اله من همان «من» است.
آیا همین که دلمان خواست مجوز انجام عمل صادر می شود؟
به شخصه هروقت با پاسخ دوست داشتم یا دلم خواست روبرو می شوم، یاد قرآن میافتم که به طور خطرناکی هشدار می دهد:
پس آیا کسی که خدایش را هوایش (دلش) قرار داده دیدی؟ و خدا او را از روی علم و آگاهی خود [بر اینکه شایسته هدایت نیست] گمراه کرد، و بر گوش و دلش مُهرِ نهاد، و بر چشم [دلش] پرده ای قرار داد، پس چه کسی است که بعد از خدا او را هدایت کند؟ آیا متذکّر [حقایق] نمی شوید؟
ما با گفتن دلم خواست، تلویحا بیان می کنیم که بنده خدا نیستیم و بنده دلمان هستیم، متاسفانه اکثر افراد مثل من، مشرکیم و خودمان خبر نداریم، بت بزرگ ما در درون خود ماست!
سعی کنیم، اگر به معاد اعتقاد داریم، از این پس کمتر از این جملههای خطرناک استفاده کنیم: دلم خواست، دوست داشتم، … بیشتر به این فکر کنیم که آیا این کار درست است یا نه، یعنی با عقل و دین سازگار است یا نیست ساده تر اینکه آیا مورد رضایت معبود است؟
پایان بخش این پست را احادیثی از اهل بیت قرار می دهم:
سزاوار نیست هر چه دلت میخواهد بگویى، زیرا خداوند متعال در قرآن مىفرماید «از آنچه علم ندارى پیروى نکن»لَیْسَ لَکَ أَنْ تَسْمَعَ مَا شِئْتَ لِأَنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤادَ کُلُّ أُولئِکَ کانَ عَنْهُ مَسْؤُلا
حق نداری به هر چه دلت میخواهد گوش کنی،زیرا خدای عز و جل می فرماید «همانا گوش و چشم و دل، همه مسؤولند»لَیْسَ لَکَ أَنْ تَقْعُدَ مَعَ مَنْ شِئْتَ لِأَنَّ اللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى یَقُولُ «إِذا رَأَیْتَ الَّذِینَ یَخُوضُونَ فِی آیاتِنا فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ حَتَّى یَخُوضُوا فِی حَدِیثٍ غَیْرِهِ وَ إِمَّا یُنْسِیَنَّکَ الشَّیْطانُ فَلا تَقْعُدْ بَعْدَ الذِّکْرى مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِینَ»
حق نداری با هر که دلت خواست نشست و برخاست کنیچرا که خدای تبارک و تعالی میفرماید «هرگاه کسانی را دیدی که آیات ما را استهزا میکنند، از آنها روی بگردان تا به سخن دیگری بپردازند! و اگر شیطان از یاد تو ببرد، هرگز پس از یادآوری با گروه ظالمین منشین»
احادیث از امام موسی کاظم علیه السلام (وسائل الشیعة، ج ۱۵، ص ۱۷۲ و مسائل علی بن جعفر و مستدرکاتها، ص ۳۴۴)
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.